06-20/469-5969 info@boerepito.hu

Aljzat Betonozás

Aljzat betonozásAz aljzatbetonozás elengedhetetlen folyamat a hidegburkolás, vagy melegburkolás megkezdése előtt. A megfelelő minőség elérése érdekében sok tényezőt figyelembe kell vennünk. Például a hibátlan aljzat betonozáshoz megfelelő hőmérsékletre van szükség (5-30 Celsius), a munka helyének zártnak kell lennie, és a megfelelő szakemberekkel kell a munkát elvégeztetni. A napfény illetve a légmozgások nem tesznek jót a betonnak, mivel a száradás nem egyenlően fog zajlani. Az aljzatbetonozás, és annak száradása sok időt vesz igénybe, körülbelül 25-28 napra tehető az az idő, mikor a burkolást nyugodt szívvel el lehet kezdeni.

 

Mivel az épületek alapköve az aljzatbeton időtállósága, ezért olyan szakértelemmel kell véghezvinni, kivitelezni, ami egy életen át tartóssá teszi a hidegburkolatot vagy a melegburkolatot.

 

Az aljzatnak tisztának és pormentesnek kell lennie ahhoz, hogy precíz munkát tudjunk végezni, mivel bármilyen szennyeződés képes megakadályozni, hogy a burkolatot megfelelően az aljzatra ragasszuk.

 

Figyeljünk arra, hogy zsaluzás nélkül ne kezdjünk neki az ajzat betonozásnak, mivel határozza meg a beton kész alakját. Általában fából készül, de megtalálhatóak a piacon az alumínium zsaluk is. A lényeg, hogy elbírja a beton által keletkezett súlyt.

 

Vigyázni kell az aljzatrepedésekkel is, mivel az idő előrehaladtával ezek az egész aljzatot tönkretehetik. Fontos a beton tömörsége, ha hézagok alakulnak ki, ez a burkolat felválásához is vezethet. Mielőtt a beton megkötne, mindenképp el kell távolítani a benne található buborékokat, mert ez csökkenti a beton aljzat minőségét. Nem szabad arra a betonra burkolni, amelyik még nem száradt ki teljes mértékben, és nem zsugorodott megfelelő méretre.

 

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor hosszú távon eredményes munkát érünk el és elkerülhetjük az alábbi bakikat:

http://mekk-elek.blog.hu/2010/02/23/epitesi_naplo_aljzatbetonozas

 

A beton kötési ideje melegebb napokon is 28-30 nap, ezért a munkálatok lelassulhatnak. A száradási időt viszont rövidebbé lehet tenni adalékanyagok használatával. A hagyományos kötési idő helyett 7 napra redukálható az ilyen adalékanyagok használatával.

Facebook