06-20/469-5969 info@boerepito.hu

Falazás

FalazásA falazásnak, mint ahogy minden egyéb feltüntetett folyamatnak is van egy szigorú menete, ami szakavatott kezeket igényel. A ház alapozása után, a betonaljzat megléte után mérjük le a falak pontos helyét, hosszúságát és a sarkokat. Miután már elhelyeztük a saroktéglát, ezek után a falazózsinór mentén a megfelelő mennyiségű habarcsba lerakjuk az első sor téglát.

Fontos, hogy a téglasorokat vízszintben tartsuk, illetve, az áthidalók elhelyezése az ablakok és ajtók felett.

Meg kell adnunk a ház magasságát is, és ez alapján ki tudjuk számolni, hogy hány téglasorra van szükségünk. A negyedik sor tégla lerakása után folyamatosan ellenőrizni kell a fal függőlegességét és a téglasorok vízszintességét egy vízszintezővel.

Sosem szabad elfeledkezni arról, hogy a házat a talajnedvességtől a megfelelő védelemmel megóvjuk.

 

A falak építése többféle anyagból is megvalósulhat:

A hagyományos tégla, mint építőanyag a legelfogadottabb és egyben legelterjedtebb is egyben Magyarországon. Ennek is létezik két fajtája, az egyik a tömör téglából készült házak, ami energetikailag már nem felelnek meg a jelenlegi elvárásoknak, ezért utólagos szigetelésre van szüksége. A másik fajtája a vázkerámiás tégla, aminek használatával mai napig épülnek fel családi házak.

 

A hagyományos téglaházak építési ideje hosszú (körülbelül 4 hónap), mivel a kötőanyagok száradását mindig meg kell várni. A modernebb építőanyagok felhasználásával (nagyelemes téglák) ez az időtartam lecsökkenthető 2-3 hónapra.

 

Az ytong téglás házépítés alapvetően megegyezik a téglaépítéssel, viszont az alapanyaga teljesen eltér a hagyományos építőanyagétól. Az ytong anyag kevesebb vizet igényel, könnyebben kezelhető, vágható, mint a tégla.

 

A réteges rönkházakat tömör fából kell építeni, amik szabványos, méretre szabott rönkökből készülnek el.

 

Meg kell említenünk még a könnyűszerkezetes házak építését is, aminél a megnevezés magát a technológiát fejezi ki. A falakat itt előre legyártják, és kamionokkal a helyszínre szállítják. Magyarországon egyre elterjedtebb, de alapvetőleg Amerikában jelent meg ez az építési technika. Hiszen rövid időn belül, energiatakarékos házakhoz juthatunk hozzá. A könnyűszerkezetes házakról megtudhat többet a könnyűszerkezetes házak építése menüpont alatt.

Facebook