06-20/469-5969 info@boerepito.hu

Gépi vakolás

Gépi vakolásA gépi vakolás korunk építőipari igényeinek és a kor színvonalának megfelelő, modern, ma már széles körben elterjedt módja az épületek vakolási munkálatainak. A hagyományos vakolással ellentétben a felhordás vakológéppel történik a szakszerűen előkészített felületre.

A vakológép a gyárilag előkevert (kötőanyagot és adalékanyagokat egyaránt már tartalmazó) zsákos, vagy silótartályban leszállított anyagból keveri folyamatosan a felhasználásra kerülő vakolóhabarcsot. Ennek megfelelően a kész vakolat (szakító)szilárdsága kötőanyag és adalékanyag azonos arányából következően mindenhol azonos, a hagyományos betonkeverővel kevert mész-cement-homok vakolatokkal szemben.

Az előkészítés során, a vakolandó munkaterületen a falazati pozitív sarkokat és éleket ragasztással a méretre vágott, a vakolat vastagságának, felületi síknak megfelelően felhelyezett fém élvédőkkel látjuk el. Az élvédők szerepe, hogy a vakolat éleinek egyenességét adják, másrészt leütődések ellen védik a vakolt éleket a továbbiakban. A nyílászárókat öntapadó szegélyű takarófóliákkal védjük meg, vagy utólag helyezzük el. Az esetleges nyílászárók részére szabadon hagyott nyílásokat ideiglenes fa vezető lécekkel készítjük elő, melyek vakolás után kivehetők, és a nyílászáró elhelyezhető. A felületet vakolás előtt megfelelően portalanítjuk, az alkalmazott vakolóanyaghoz előírt előfröcskölőt alkalmazzuk.

A vakológép a por alakú vakolóanyagot automatikus víz hozzáadásával megfelelő konzisztenciájúra keveri, majd továbbítja egy munkatömlőn a felhasználás helyére. A munkatömlőn lévő vakolópisztoly a habarcsot levegő segítségével hordja fel a felületre. A levegőt a vakológépen üzemelő légsűrítő berendezés szolgáltatja. A rendszer nyomásvezérelt, a vakolópisztolyon lévő levegőcsappal indítható és állítható le a habarcs felhordása.

A felhordott vakolóanyag bedolgozása a felületen alumínium h profil léccel, libellával és alumínium lécekkel történik. Megfelelő szikkadás után a felület anyagában simítható és glettelhető, vagy símítóréteg felhúzásával simítható és glettelhető. Glettelt felület esetén két réteg festő gletteléssel a felület minden esetben festhető minőségű lesz.

Facebook