06-20/469-5969 info@boerepito.hu

Térburkolás

TérburkolásA térburkolás sokféle anyagból készülhet. Lehet az alapanyag aszfalt, beton, vagy a napjainkban divatossá vált térkő. A térkővel való burkolás számít modern korunk egyik legesztétikusabb és legmutatósabb megoldásának.  Főként amiatt, mert a színek, formák nagy választékban találhatóak meg.

 

A térburkolásnak sok előnye van:

 

– hosszú élettartam tartható fent a burkolás után

– könnyen tisztántartható a felülete

– hatalmas szín és formaválaszték

– a térkövek szilárdsága nagy

 

Nagyon fontos, hogy a megfelelő kerthez a megfelelő térburkolatot találjuk meg, hiszen ez fogja megadni a kert, udvar egyedi hangulatát.

A térkövezésnek és a térburkolásnak is megvannak a maga szabályai, amit minden esetben pontosan, átgondoltan meg kell tervezni.

 

A tervezésben és a kialakításban is szívesen segítünk Önnek!

 

Először is előkészítjük a kialakítandó területet, ahol figyelembe vesszük azt, hogy csupán gyalogos, vagy autós, kisteherautós forgalom is lehetséges, mert mindegyiknek más kialakítási felületre van szüksége. Fontos a lejtés kialakítása – a csapadék így tud a legkönnyebben távozni a felületről. Ha nem így történik, előbb-utóbb a térkövek megrepedeznek, és emiatt újra kell építeni az egészet.

A térkő lerakása előtt ki kell alakítani egy fagyvédő réteget, ami zúzott kőzet és homokos kavics egyvelegéből áll. A keverék ellenáll az időjárás viszontagságainak, így a felület időtálló lesz. A mélységet annak megfelelően kell kialakítani, hogy mivel terheljük a felületet (30-70 cm között kell a réteget kialakítani).

Az oldalszegély kialakítása a következő lépés, melynek funkciója az, hogy a szélső térkövek ne lazuljanak meg. Mindezek után pedig kialakítjuk a fagyvédő réteg felé egy ágyazatot, 2-5 centiméter vastagságban, és csak ezek után rakjuk le térkővel a felületet.  A lerakásnál figyelni kell arra, hogy az eddig kialakított felületre már ne lépjünk rá. Ügyelni kell arra is, hogy a térköveket ne rakjuk szorosan egymás mellé, hagyjunk helyet a fugáknak. A fugák funkciója az, hogy elvezesse a terhelést azt a feszültséget ami a kövek között történik a terhelés során.

Facebook