06-20/469-5969 info@boerepito.hu

Vakolás

VakolásA vakolat a falazat és a festés közötti kiegyenlítő, sima felület. Mielőtt elkezdenénk a vakolást, elsősorban a gépészeti alapszerelések – víz-, gáz,- villanyvezetékek javítását kell ellátni. Ezek után a felületet figyelmesen elő kell készíteni, a vakolandó felületet portalanítani kell. Szennyeződésmentes és száraz felületen szabad csak dolgozni, a festékmaradékokat pedig el kell távolítani a kezelendő felületről, akár az épület külső, akár a belső falfelületéről legyen szó.

 

 

Kültéren a homlokzatot, mész- és cementvakolattal, illetve hőszigetelő vakolattal látjuk el, a lábazatot, az erkélyeket pedig cementvakolattal. A belső helyiségekben mész-, cement, és gipszvakolatot használunk.

Mindenképp figyelembe kell venni azt, hogy milyen a vakolandó felület, ami lehet tégla (vázkerámia), ytong (pórusbeton), beton, tömör tégla, vagy mészhomok.

 

A beltéri vakolásnál arra kell figyelnünk, hogy milyen vakolattal akarjuk ellátni a felületet. Ez lehet hagyományos meszes felület, előre bekevert zsákos vakolat is.

 

Minden esetben le kell portalanítani a vakolandó felületet!

Bármelyiket is választjuk, első lépésként meg kell nedvesíteni a fal felületét.

 

Ha mészvakolatot szeretnénk, akkor bő vízzel kell előnedvesíteni a falat, majd ezek után ellátjuk egy úgynevezett ’gúz’ réteggel, ami biztosítja a következő anyag tapadását. Mindenképp figyelnünk kell arra, hogy nedvesen tartsuk ezt a felületet, ne száradjon meg. Ezek után következik az alapréteg, amit úgy szint védeni kell a kiszáradástól, ezek után következik az utolsó réteg felvitele, a simítóréteg.

 

Ha előrekevert zsákos vakolattal szeretnénk dolgozni, akkor a vakolandó felületet enyhén be kell nedvesíteni, és a megkevert vakolatot fel kell hordani a falfelületre két vékonyabb rétegben. A felvakolt felületet 2-6 óra múlva – időjárástól függően – finoman simítsuk le.

 

Ne felejtsük el, hogy az alapvakolatnak hőszigetelő hatással is kell bírnia, amely segíti a lakás energiaellátását, így megelőzhetjük a hőhidak képződését és a penészedést. A simítóvakolat azért fontos, mivel ezzel kiegyengethetjük a különböző eltéréseket a síkban. Ezután következik a színezővakolat, amivel esztétikusan és egyénileg kialakítható a beltér és a kültér.

Facebook